pihapeli-ilta-2

Pirttikosken kylä sijaitsee Pohjois-Pohjanmalla, Pyhäjoen kunnassa, 8-tieltä noin 6 km Oulaisiin päin.

Pirttikoski muodostuu useista pienistä kylistä: Helaakoski, Ylinenoja, Asikkaperä, Vuotinperä ja Vaihojanperä. Joen pohjoispuolella sijaitsee Kylätalo, joka on kylän tapahtumien keskipiste. Pirttikoskella on 351 asukasta (2016).

Pirttikoskisten juuret ovat syvällä Pirttikosken mullassa. Vaikka lähtisit Pirttikoskelta, Pirttikoski ei lähde sinusta. Monet ovat käyneet katsomassa elämän menoa isoissa kaupungeissa, mutta palanneet kuitenkin takaisin kotipaikalle.

 

Pirttikosken kylää halkoo joki, Pyhäjoki.

Joki mutkittelee tulvasuojelun takia rakennettujen penkkojen välissä. Sorapäällysteisistä penkkateistä on tullut suosittuja lenkkeilijöiden, juoksijoiden ja pyöräilijöiden keskuudessa.

On laskettu, että kylän kohdalla joessa on 12 koskea. Suurin osa koskista on pieniä, mutta Helaakoski ja Kupuliskoski ovat hienoja nähtävyyksiä isojen vesien aikana.

Koskien määrästä ja nimistä meinasi niiden laskemisen aikana tulla kiistaa, sillä koskilla oli perimätietojen mukaan eri nimejä mitä kartoissa oli. Ja kaikki halusivat, että se oma koski lasketaan – oli se sitten kuinka pieni tahansa. Laskeminen annettiin vanhemmalle väelle, jotka tuntevat joen ja sen kosket. Joten luotamme siihen, että niitä on 12. Sama tieto on laitettu Pirttikosken T-paitaan: 12 kosken kylä Pirttikoski.

Runsaan veden aikana joessa olevat kosket antavat haastetta myös kokeneemmille melojille. Nykyään myös Sup -lautoja on ilmestynyt joelle. Joessa on sopivasti suvantopaikkoja harjoitteluun ja pieniä koskia vähän haastavampaan suppailuun.

 

kupuliskoski
suppailu

Pirttikoski kartalla

Scroll to Top